Crevits en Staghouwer zetten kunstmestvervangers op politieke agenda

  • 21 maart 2022

Maandag 21 maart zetten Hilde Crevits (CD&V) en haar Nederlandse collega Henk Staghouwer op de Raad van de Europese Landbouwministers pleiten om mineralenconcentraten en uit dierlijke mest gerecupereerde stikstof (RENURE) eindelijk toe te staan als kunstmestvervanger. CD&V en Open Vld willen nog een stap verder gaan en ook de dierlijke bemestingsnormen versoepelen.

De Europese Nitraatrichtlijn legt vast dat er niet meer dan 170 kg dierlijke stikstof (N) per hectare per jaar op het veld mag worden verspreid. Dat beperkt de dierlijke mest die mag worden gebruikt en in één beweging ook de producten gewonnen uit dierlijke mest, zoals digestaat. Onlangs nog schreven we over de stikstofwassers van Biolectric die ammoniumsulfaat produceren uit koeienmest. Voor de Nederlandse boer Jaak Van Poppel die mocht experimenteren met de opstelling betekende het een besparing van duizenden euro’s op kunstmest en op kalium. Maar als algemene regel is het dus verboden om de RENURE bovenop de dierlijke mestgift te gaan toepassen, wat met snelwerkende kunstmest wel mag.
 

Op de agenda van de Landbouwraad van maandag staan de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Door het conflict met Rusland is ook de prijs van kunstmest, dat uit aardgas gewonnen wordt, op ongeziene hoogtes. Daardoor komen ook de opbrengsten voor het volgend seizoen nu al in het gedrang als boeren noodgedwongen zouden gaan beknibbelen op de dure inputs.

De landbouwministers van Vlaanderen en Nederland, die traditioneel sterk staan in de mestvergisting, willen daarom de erkenning van de RENURE-meststoffen op de Europese agenda zetten. “Rond dierlijke mest loopt al een tijdje het Project RENURE met als  partners het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM), UGent en Inagro”, vertelde landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) in de landbouwcommissie van het Vlaams Parlement “Het is zeer nuttig dat we in het kader van het project kijken naar de mogelijkheden die er zijn inzake circulaire economie. Ook Nederland kijkt in die richting.” De Nederlandse minister Henk Staghouwer kondigde in de Nederlandse Kamer aan dat hij de versoepeling minstens tijdelijk van de Europese Commissie wil bekomen.

Meer informatie: https://vilt.be/nl/nieuws/crevits-en-staghouwer-zetten-kunstmestvervangers-op-politieke-agenda